Wszelkie kurniki, chlewy i inne pomieszczenia hodowlane zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi muszą być ogrzane. Powinien w nich być utrzymany określony poziom wilgotności oraz stała temperatura. Zaleca się, żeby nie była niższa niż 16°C. Na co zwrócić uwagę, wybierając system grzewczy?
Nagrzewnice – skuteczne ogrzewanie kurników i innych pomieszczeń inwentarskich
Pomieszczenia inwentarskie mają z reguły bardzo dużą kubaturę i ich ogrzanie stanowi spore wyzwanie techniczne i finansowe. Do tego cellu najbardziej nadają się nagrzewnice. Są niezwykle skuteczne i bardzo ergonomiczne. Na rynku dostępne są nagrzewnice z otwartą lub zamkniętą komorą spalania. Są napędzane gazem ziemnym GZ-50 lub propan-butan. W przypadku urządzeń olejowych – olejem napędowym, bądź naftą. Wbudowany wentylator rozprowadza ciepłe powietrze po całym metrażu nagrzewanego pomieszczenia. Nagrzewnice charakteryzują się wysoką wydajnością oraz są bezpieczne w użytkowaniu.
Jaką nagrzewnicę wybrać?
Panuje powszechne przekonanie, że nagrzewnice z zamkniętą komorą spalania są bardziej bezpieczne oraz bardziej oszczędne niż te z otwartą komorą. Kiedyś faktycznie tak było, ale rozwój technologii sprawił, że różnice między tymi dwoma rodzajami się prawie całkowicie zatarły.
Nagrzewnice z otwartą komorą pobierają tlen z otoczenia i wydalają dwutlenek węgla do otoczenia. W przypadku ich odpowiedników z zamkniętą komorą spalania, wszystko odbywa się w układzie zamkniętym. Pojawiają się zatem głosy, że urządzenia z otwartą komorą powodują wzrost poziomu CO2 oraz wilgotności wewnątrz pomieszczeń inwentarskich, co pogarsza dobrostan zwierząt hodowlanych. Praktyka hodowców z ostatnich lat jednak jasno wskazuje na to, że te obawy się nie potwierdzają.
Zakup nagrzewnicy z otwartą lub zamkniętą komorą spalania to spory wydatek. Dlatego ważne, aby był przemyślany. Nasi profesjonaliści pomogą Ci podjąć najlepszą decyzję i wybrać takie nagrzewnice, które będą wydajne a przy tym ekonomiczne.