Jaja to niezaprzeczalnie jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Trzeba jednak pamiętać, że w wyniku zaniedbań w procesie produkcyjnym mogą stanowić zagrożenie dla potencjalnego konsumenta. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby każdy właściciel fermy zrozumiał istotę dezynfekcji i mycia jaj.
Dezynfekcja i mycie jaj – po co?
Kura lub inny ptak znosząc jajko, robi to przez odbyt, a precyzyjniej kloakę, czyli strukturę, która pozwala na wydalanie moczu i kału oraz spełnianie funkcji rozrodczych. To środowisko niezwykle brudne, pełne bakterii i wirusów.
Świeżo złożone jajo jest zatem bardzo często pokryte resztkami ptasich odchodów. Sprawą drugorzędną jest widok resztek kału, który wygląda bardzo niekorzystnie i niezachęcająco dla kupującego w sklepie.
Najbardziej istotne jest zagrożenie, jakie niesie ze sobą zaniedbanie higieny przez producentów – salmonella. Jej bakterie pokrywają skorupę jaja i gdy przedostaną się do organizmu człowieka, powodują ostre zatrucie pokarmowe. Każdy właściciel fermy zaniedbując proces dezynfekcji i mycia jaj ryzykuje zatem zdrowiem ludzkim oraz swoją reputacją, a co za tym idzie powodzeniem w biznesie.
W jaki sposób myć i dezynfekować jaja?
Sposobów jest kilka:
- dezynfekcja chemiczna,
- naświetlanie przy pomocy promieniowania UV
- denaturacja termiczna, przy użyciu gorącej wody
Jakie rozwiązanie wybrać? Najbezpieczniejsze i najbardziej naturalne z pewnością jest dezynfekcja i mycie jaj gorącą wodą. W naszej ofercie znajdziecie wachlarz profesjonalnych myjek do jajek. Spośród dziesięciu oferowanych modeli holenderskiej firmy Mach-C, każdy właściciel fermy znajdzie taki, który najbardziej dopasuje się do indywidualnych potrzeb. Poszczególne myjki różnią się między sobą wydajnością, wielkością, wagą i poborem prądu. Wszystkie jednak gwarantują wysoką jakość. Charakteryzują się niskim poborem wody oraz niskim zużyciem energii. Proces dezynfekcji i mycia jaj jest w pełni zautomatyzowany oraz bezpieczny – odsetek zbitych jaj jest niezwykle niski. Myjki są łatwe w utrzymaniu czystości i konserwacji, a także nowoczesne – wyposażone w dotykowe panele sterujące.
Chyba żaden producent nie zaprzeczy, że dezynfekcja i mycie jaj to niezbędny etap produkcji. Zdrowie i satysfakcja konsumentów są najważniejszymi wartościami dla każdego biznesu, a tego nie da się skutecznie budować bez odpowiedniego wyposażenia. Zachęcamy do zapoznania się z naszym asortymentem.